Saturday, March 19, 2016

Näkymä Lappiin


Oman ikkunan edessä kasvava puu on ihmiselle kallisarvoisempi kuin harvinaisinkaan jalopuu kasvitieteellisessä puutarhassa. Näin totesi Christopher Alexander, Yhdysvalloissa toiminut itävaltalaissyntyinen kaupunkiteoreetikko.

Menkää maalle, ei metsä kaupunkiin kuulu, sanovat yhdet. Toisten mielestä ainuttakaan puuta ei saa kaataa. Puisto onkin eri asia kuin metsä, se kuuluu kaupunkiin ja korkeakulttuuriin, kun taas metsä muistuttaa maaseudusta ja koskemattomasta luonnosta.

Kiinan keisarit rakennuttivat maisemapuutarhoja jo kolmisen vuosituhatta sitten. Ranskan aurinkokuningas Ludwig XIV ei näyttänyt valtaansa vain Versaillesin palatsissa vaan myös sitä ympäröivissä puistikoissa ja metsästysmailla. Japanilaiset kivipuutarhat ovat pienoiskokoon tiivistettyjä maisemia, joissa mietiskelevä katse voi harhailla.

Pariisissa on Bois de Boulogne, Roomassa Villa Borghese ja New Yorkissa Central Park. Kaikkien maailmankaupunkien sydämessä on tarunhohtoinen puisto. Siihen rajoittuvien katujen varrella ovat kaupungin hienoimmat osoitteet.

Helsingin satavuotias keskuspuisto alkaa Mannerheimin patsaan juurelta, jossa se on kivinen kaupunkitila, skeittarien näyttämö. Lapin jänkää ei kohtaa vielä postitalon kulmilla vaan keskuspuisto muuttuu asteittain kaupunkimaisesta aukiosta kulutusta kestäväksi puistoksi ja hoidettujen reittien halkomaksi metsäksi.

Kiasman edustalta laskeudutaan Musiikkitalon ja tulevan keskustakirjaston väliselle tapahtumatorille. Töölönlahden eteläpuolista, rakennusten kehystämää puistoa rakennetaan parhaillaan. Olympiastadionia ympäröi avarien kenttien urheilupuisto. Moniin suuntiin näkyvä, valkeana hohtava stadionin torni kuuluu erottamattomasti pääkaupungin brändiin.

Kiinteistöhaukat iskevät silmänsä milloin mihinkin päin Töölönlahtea, nyt Olympiastadionin ja oopperan väliseen maastoon. He haaveilevat voivansa rakentaa sinne kalliita asuntoja ja liiketilaa. Hanketta kaupitellaan kuitenkin lätkäimagolla, kukas nyt urheilurakennusta uskaltaisi vastustaa… Meille uskotellaan, ettei alue ole keskuspuistoa vaan parkkipaikka. Hämäys ei onnistu: pysäköintikenttä nimittäin muuttuu puistoksi kuorimalla asfaltti pois, mutta luksuskortteli ei katoa maantiehöylällä.

Toivottavasti Mannerheimin patsaalta avautuu aina näkymä Lappiin, ainakin sielun silmin.
(Teksti on julkaistu Helsingin Uutisten kolumnina helmikuussa 2016.)
Faktalaatikko

Helsinkiä halkoo etelästä pohjoiseen Keskuspuisto, joka alkaa keskustasta ja päättyy kaupungin rajalle Haltialaan ja Vantaanjoelle. Alue on noin tuhannen hehtaarin laajuinen ja 10 kilometriä pitkä.

Puistossa on neljä luonnonsuojelualuetta: Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto ja Ruutinkosken rantalehto.

Keskuspuisto täytti sata vuotta vuonna 2014.

No comments: