Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nosti taas esille puolueensa ikiaikaisen toiveen, että ympäristöministeriö liitettäisiin maa- ja metsätalousministeriöön (MMM). Tämä tietysti sopisi hyvin myös monien suuryritysten intressejä ajaville tahoille, jotka kuitenkin pysyvät poliittisesti korrektisti hiljaa. Joidenkin teollisuuslobbarien ja heitä myötäilevien poliitikkojen puheenparteen on aina kuulunut ympäristönsuojelun pilkkaaminen ja sen näkeminen pelkkänä esteenä voitontavoittelun tiellä. Kaikille eivät tapaus Talvivaaran opetukset ole vieläkään menneet perille.
YK järjesti ensimmäisen ympäristökonferenssin Tukholmassa 1972. Perinteisestä luonnonsuojelusta aloitettiin silloin, kun Suomen ympäristöministeriö perustettiin vuonna 1983. Maailma on niistä vuosista muuttunut. Vuonna 1992 YK järjesti Riossa kuuluisan kestävän kehityksen konferenssin, jossa korostettiin, että ympäristön, talouden ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat kiinteästi toisiinsa nivoutuneita. Ei ole ”pelkkiä” ympäristökysymyksiä, vaan aina on kysymys myös ihmisistä, työstä, tuotantoprosesseista ja kulutuksesta.
Nykyajan ylivoimaisesti suurin haaste on ilmastonmuutos. Sitä ei voi hillitä ilman radikaalia muutosta energian tuotantoon ja sen kulutuksen vähentämiseen. Siksi Suomeen nyt viimein tarvitaan myös kestävän kehityksen ministeriö, joka ei tarkastele maailmaa pelkästään luonnonsuojelun näkökulmasta, jolloin sen näkemykset voidaan aina yrittää marginalisoida merkityksettöminä.
Maa- ja metsätalous on toistaiseksi valitettavasti aidan
toisella puolen, se on merkittävä vesistöjen likaaja ja ilmakehän saastuttaja
siinä kuin kivihiiltä käyttävä energiantuotantokin. Turpeen päästöt ovat vielä
kivihiiltäkin pahemmat. Tutkijat varoittavat, että myös puupohjaiset
polttoaineet vahingoittavat ilmakehää nopeammin kuin kasvava metsä ehtii sitoa
hiilidioksidia. Senkin vuoksi on mahdoton
ajatus, että maa- ja metsätalous olisi saman katon alla kuin ilmastopolitiikka,
vain varmistamassa kestävän kehityksen ministeriön hampaattomuuden.
Totuutta ei muuta edes kepun esittämä kaunisteltu muotoilu, että
maa- ja metsätalouden asiat liitettäisiin ympäristöministeriöön. Silloin Suomi
liittyisi banaanivaltioiden joukkoon.
Kaarin
Taipale on helsinkiläinen tekniikan tohtori, joka on monia vuosia toiminut
kansainvälisenä asiantuntijana YK:n kestävän kehityksen prosesseissa.