Friday, May 10, 2013

HOTELLITORNIN KORKEUS EI VAIKUTA TYÖLLISYYTEEN



Jätkäsaaren hotellitornin korottamiselle haetaan yleistä hyväksyntää härskillä harha-argumentoinnilla. Lehtiotsikon mukaan  "Jätkäsaaren hotelli toisi sata työpaikkaa." (HS 30.4.)

Ei ole mitään syy-seuraus -yhteyttä sen välillä, montako kerrosta rakennuksessa on ja montako henkilöä se työllistää. Huoneluku ja tarjotut palvelut ratkaisevat hotellin henkilöstön tarpeen.

Rakentamisen aikaisia työllisyysvaikutuksia taas on vaikea arvioida (HS 1.5.) eivätkä nekään aiheudu suoraan kerrosluvusta. Sitäpaitsi rakentaminen Helsingissä ei työllistä vain helsinkiläisiä, koska sekä työvoimaa että rakennustarvikkeita tuodaan eri puolilta maailmaa.

"Jos hotelli ei toteudu, Helsingin antama signaali olisi huolestuttava: tänne ei kannata suunnitella”, sanoo ensinmainitussa artikkelissa haastateltu kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Lasse Männistö.

Päinvastoin. Jos hotelli toteutuisi tuolla paikalla tuolla ylikorkealla kopiosuunnitelmalla, Helsingin antama signaali olisi huolestuttava: Täällä voi päättäjiä painostamalla rakentaa ihan mitä lystää ihan mihin lystää.

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-sivuilla 3.5.2013